Szex

A túlzott pornónézés és a férfi potenciazavar a modern világ problémája

A férfi merevedési zavar manapság egyre gyakoribb jelenség, melynek a hátterében számtalan tényező állhat, ezek egyrésze organikus, azaz testi okokra vezethetők vissza, mások lelki faktorokra. A testi okok között lehet: kardiovaszkuláris elváltozás, hormon zavar, valamilyen szer túlzott fogyasztása pl. drog, vagy esetleg gyógyszer mellékhatása. Emiatt, ha egy férfi potencia csökkenést tapasztal, először érdemes a felkeresni az illetékes szakorvost és kizárni az organikus problémát.

A potenciazavart okozhatják lelki és életmódbeli tényezők is. Az életmódbeli tényezők közül is számtalan létezik, pl. mozgásszegény életmód, túlzott munkahelyi stressz, sok túlóra stb. Ezek a problémák viszonylag könnyen orvosolhatók, abban az esetben, ha tudunk változtatni az életmódunkon pl. több mozgás, kevesebb ülőmunka. A lelki okoknak is számos fajtája lehetséges, pl. a kapcsolatból hiányzik a bizalom, sokat veszekedik a pár, elhidegültek egymástól, önbizalom hiány, szorongás, vagy pszichiátriai zavarok járulékos tünete.

Viszonylag új jelenség, hogy a túl gyakori pornófilm fogyasztás a valós szex során merevedési zavart, ejakuláció hiányt okozhat, sőt függőséget is. Ennek több oka is van, ezek közül az egyik, hogy az internet segítségével a pornó bármikor és szinte bárhonnan korlátlanul elérhető, fogyasztható. Az ilyen filmekben általában különleges jelenteket is mutatnak, olyanokat, melyek a mindennapi életben nem megszokottak. Ennek az eredménye, hogy a nézőben egyfajta kíváncsiság ébred fel és egyre jobban elkezd érdeklődni bizonyos, neki tetsző téma iránt.

  • A pornónézés nem feltétlenül szükséges a maszturbációhoz, ma azonban az emberek túlnyomó többsége (nemtől függetlenül) pornót nézve végez önkielégítést. Bár a pornó által mutatott tartalmak nem mutatnak reális képet a szexualitásról, ettől függetlenül normális dolog ezeknek a nézése.

Ennek az a hatása, hogy az ilyen jelentek láttán nagy mennyiségű boldogság hormon szabadul fel (ez különösen igaz, ha az illető közben önkielégítést is végez), amihez egy idő után hozzászokik, emiatt már a hagyományos szexuális jelentek nem is hozzák őt izgalmi állapotba. Gyakori jelenség, hogy ezeket a szexuális elemeket az illető személy át akarja vinni a valós szexuális életbe, amire nem biztos, hogy nyitott lesz a párja. Extrém esetben a dolog odáig is eljuthat, hogy az illető már nem is tartja vonzónak általánosságban a női test, ehhez kapcsolódóan a női nemi szerveket se.

Gyakori jelenség a pornófilm közben önkielégítést végezni, ami egy autó-erotikus tevékenység. Ennek a túlzásba vitele szintén eredményezhet potencia zavart, mivel az illető elszokik attól, hogy másvalaki ténylegesen megérinti, vagy izgatja őt. Másik jelenség: a valós szexuális preferencia elválik a pornófilmekben kedveltektől. Pl. a valós életben valaki férfiként a nőkhöz vonzódik, azaz a heteroszexuális kapcsolatokat részesíti előnybe, de a filmekben a homoszexuális, vagy transzszexuális tartalmakat fogyasztja, illetve ezekről fantáziál, és végez közben önkielégítést. Ebben az esetben felvetődik az, hogy az illetőnek mennyire kialakult és stabil a nemi identitása.

A fentebb vázolt problémákra jelenhet megoldást, ha az illető felhagy a pornó fogyasztásával. A leghatékonyabb és emiatt talán a legnehezebb is a teljes elhagyás. Ez egy nehéz folyamat, hiszen, ha komoly függőségről van szó, akkor annak kialakultak már az élettani hatásai is. Ennek megfelelően a pornó megvonása nem fog azonnal pozitív eredményt hozni, szükséges, hogy egy esetleg több hónap is elteljen.
Viszont körülbelül két hét után elkezd fokozódni a vágy a valós szexuális kapcsolatok iránt. A folyamat azzal is megkönnyíthető, hogyha az illető tudatosan kezd el, olyan szexuális fantáziákat elképzelni, melyek közel állnak a hétköznapi értelemben vett átlagos szexuális együttlétekhez, és nem engedi, hogy a korábbi filmekben látott élményei fantáziák formájában visszatérjenek. Az önkielégítés gyakoriságának a ritkítása is segíthet.